Syntyykö seuraavan Humanistispeksin sykkivä sydän sinun kynästäsi? Tulevaan tuotantoon etsitään nyt käsikirjoitusta, jonka innostava idea, mehukkaat henkilöhahmot, kiehtova juoni, nokkelat repliikit ja sujuva rakenne valloittavat yleisön ja inspiroivat muuta produktiota tekemään tästäkin speksistä parhaan mahdollisen.

Osallistu Humanistispeksin käsikirjoituskilpailuun ja esittele ehdotuksesi meille. Kilpailun voittaja työstää ideastaan kesän aikana valmiin käsikirjoituksen, jonka harjoitukset alkavat syksyllä. Kirjoitusavuksi kootaan tarvittaessa käsikirjoitustiimi. Produktion ensi-ilta on helmikuussa 2020.

Lähetä kilpailuun kokonaisuus, joka koostuu alla mainituista osista:

1. Juonisynopsis (max. 2 sivua)
– Tiivis kuvaus juonesta, keskeisistä teemoista ja maailmasta, johon tarina sijoittuu.

2. Kohtausluettelo
– Alustava suunnitelma kohtausten järjestyksestä ja lukumäärästä. Merkitse kohtausluetteloon myös musiikkinumeroiden paikat.

3. Lyhyet (max. 2 virkettä) kuvaukset keskeisistä henkilöhahmoista.

4. Kohtausnäyte (max. 4 sivua)
– Ensimmäinen versio valitsemastasi kohtauksesta. Kohtausnäytteiden arvioinnissa kiinnitetään huomiota sekä dialogiin että rakenteeseen. Muista että jokainen kohtaus tuo esitykseen jotakin uutta.

Vastaa hakemuksessasi vielä seuraaviin kysymyksiin:

  1. Minkälainen aikataulusi on kesällä? Miten näet kirjoitusprosessin aikataulun?
  2. Miksi haluat kertoa juuri tämän tarinan?

Käsikirjoituskilpailuun voi osallistua yksin tai ryhmänä. Huomioithan ohjeissa ilmoitetut maksimisivumäärät. Käytä fonttikokoa 12 ja riviväliä 1,5.

Lähetä käsikirjoitusideasi yhtenä yhtenäisenä pdf-tiedostona, jossa eri osiot on selkeästi otsikoitu, osoitteeseen rekry@humanistispeksi.fi. Jätä oma nimesi pois liitetiedostoista, sillä käsikirjoitusehdotukset arvioidaan anonyymeinä.

Kilpailuun voi lähettää ehdotuksia lauantaihin 31.3.2019 klo 23:59 asti. Kilpailun voittaja valitaan huhtikuun aikana. Käsikirjoitusten arviointiin ja valintaan osallistuvat tulevan produktion ohjaaja ja tuottajat sekä Humanistispeksi ry:n hallitus. Kilpailussa on kaksi kierrosta ja toiselle kierrokselle valitut kilpailijat haastatellaan. Toista kierrosta varten käsikirjoittajaehdokkailta saatetaan pyytää lisämateriaalia. Kaikille osallistujille ilmoitetaan henkilökohtaisesti kilpailun tuloksista. Produktion tuottajat neuvottelevat henkilökohtaisesti voittajan kanssa kirjoitusprosessin yksityiskohdista. Valmiin käsikirjoituksen deadline on elokuun lopussa.

Tässä vielä lisäohjeita kirjoittamiseen:

  • Kiinnitä huomiota siihen, että näytelmän tekemisessä korostuvat eri asiat verrattuna vaikkapa romaaniin tai elokuvakäsikirjoitukseen. Esimerkiksi toiminnan rooli korostuu suhteessa puhuttuun tekstiin. Ota myös huomioon, että teatteri tehdään yhteen kolmiulotteiseen tilaan, jossa miljöö luodaan hyvin konkreettisilla elementeillä, kuten lavastuksella, puvustuksella, äänellä ja valolla.
  • Haemme käsikirjoitusta, joka soveltuu niin speksiksi kuin musikaaliksi. Ota huomioon omstarttien olemassaolo, musiikki- ja tanssinumerot. Mieti, mikä rooli tanssijoilla on näytelmässä ja musiikkikohtauksissa.
  • Tärkeää käsikirjoitusehdotuksessa ovat sen sanoma, teema, tarina ja maailma. Arvostamme omaperäisyyttä ja etsimme käsikirjoitusta, joka eroaa selvästi aikaisempina vuosina tehdyistä spekseistä.
  • Kiinnitä enemmän huomiota hahmoihin kuin sukupuoleen.

Jos sinulle jäi kysymyksiä kilpailusta, ota yhteyttä sähköpostitse osoitteeseen rekry@humanistispeksi.fi.