Speksi on interaktiivista musiikki- ja tanssinumeroilla höystettyä opiskelijateatteria. Speksit ovat juurtuneet osaksi korkeakoulujen kulttuuritarjontaa, ja ensimmäinen Humanistispeksi esitettiin vuonna 2011.

Speksissä yleisö voi ottaa osaa esitykseen huutamalla lavalle ”Omstart!”. Huudon perään voi myös lisätä tarkentavia ideoita siitä, mitä haluaisi näyttämöllä tapahtuvan, esimerkiksi ”Omstart, kerro totuus!”. Tällöin lavalla olijat reagoivat huutoon ottamalla äskeiset tapahtumat uudestaan niitä jotenkin varioiden tai huudettuun tarkennukseen vastaten.

Speksi on eräs vanhimpia skandinaavisia opiskelijaperinteitä. Sen alkuna pidetään 1500-lukua ja Upsalan yliopistoa, missä ylioppilaille opetettiin latinaa teatterin avulla. Suomeen speksin toivat ensimmäisenä teekkarit, ja sen jälkeen perinne on levinnyt ympäri maata eri alojen opiskelijoiden keskuuteen.

Humanistispeksin, eli Helsingin yliopiston Humanistisen tiedekunnan speksin historia alkoi vuonna 2011. Siitä lähtien olemme kasvaneet vuosi vuodelta suuremmaksi ja ammattimaisemmaksi produktioksi. Eri vuosien esityksistä voit lukea täältä. Vuoden 2016 humanistispeksi tekee suuren harppauksen speksien historiassa, sillä produktio esitetään Suomen Kansallisteatterin Pienellä näyttämöllä.