Tanssin kirjoa

Tanssikohtaukset ovat oleellinen osa musikaaleja, ja niin Humanistispeksissäkin. Yksi tanssitiimimme toiminnan mahdollistajista on Footlight, joka tarjoaa studioitaan treenitiloiksi tanssijoillemme. Footlightilla ja Humanistispeksillä on muutakin yhteistä. Nimittäin molemmissa eri tanssilajit elävät rinnakkain, toisiaan täydentäen. Ja tanssilajien kirjohan on valtava. Tässä postauksessa esittelemme tästä joukosta muutaman lajin, jotka ovat Footlightille ja Humanistispeksille erityisen merkityksellisiä.

 

IMG_3781
Kuva: Susan Heikkinen

Nykytanssi

Nykytanssi perustuu tekniikkansa puolesta osittain sitä edeltäneeseen moderniin tanssiin, mutta sen piirissä on myös monia omia tekniikoita. Nykytanssissa keskitytään etenkin liikkeiden kokonaisvaltaisuuteen, kehon oman painon hyödyntämiseen ja ilmaisuun. Nykytanssissa liikutaan paljon kaikissa tasoissa lattiatasossa möyrimisestä aina ylätasoon ja hyppyihin saakka. Myös liikkeen dynamiikka vaihtelee. Musiikkia käytetään luovasti, milloin tiivistii yhteydessä koreografiaan, milloin löyhemmin. Silloin tällöin kohtaa myös nykytanssiesityksiä, joissa on musiikin sijasta muita ääniä tai ei lainkaan ääntä taustalla.

 

perjantai_tuoli
Kuva: Susan Heikkinen

Show

Show on monipuolinen laji, johon sisältyy useita alalajeja. Näitä ovat esimerkiksi musikaalishow ja lyrical show. Show pohjautuu baletin tekniikaan, mutta tyyli vaihtelee pehmeästä railakkaaseen ja musiikki perinteisestä jazzista uusimpiin hitteihin. Show on usein näyttävää ja saattaa sisältää vaikeita hyppyjä tai temppuja, ja sen avulla voidaan välittää voimakkaita tunteita,. Koska myös musikaali- ja teatteritanssi ovat eräitä shown muotoja, sitä nähdään usein Humanistispeksin produktioissa.

 

-20170806-IMG_4225Footlight
Kuva: Paula Partanen

Steppi

Steppi on rytminen tanssilaji, jota tanssitaan jazz-musiikkiin. Musiikin rytmin rinnalle syntyy stepille ominainen äänimaailma steppikenkien kopinasta. Laji on Footlightin sydäntä lähellä, sillä tanssikoulun toiminta on lähtenyt liikkeelle nimenomaan stepistä. Vaikka laji saavutti suuren suosionsa musikaalien kulta-aikaan, ei steppikenkien kopinaa ole kuultu Humanistispeksin lavalla pitkään aikaan. Mutta ehkä taas pian, kuka tietää!

 

IMG_0158
Kuva: Susan Heikkinen

Street

Street on kattokäsite joukolle toisistaan melkko paljonkin poikkeavia alalajeja. Kaikkien street-lajien alkuperä on kuitenkin kaduilla ja siitä nimikin juontaa juurensa. Street-lajeihin kuuluvat muun muassa hiphop, popping ja house. Kiinteänä osana streetiin kuuluu koreografioiden lisäksi freestyle, jossa voi esitellä omaa osaamistaan ilman koreografiaa. Lajin ideologiassa tärkeää on, että tanssi kuuluu kaikille ja kaikkialle. Tanssi ei rajoitu pelkästään tanssistudioihin ja lavoille, vaan sitä voi harrastaa myös julkisissa tiloissa, kuten kaduilla. Tästä seuraa, että street on hyvin tekijäkeskeinen ja avoin laji, joka on koko ajan muutoksessa.

 

logoslogan

www.tanssikeskusfootlight.fi

$

BLOGI

%d