Sanoitustiimin prosessin ja speksin merkityksellisyyden pohdintaa

Kuvattu 17.11.2020. Kuvaajat: Elle palmu, Reetta Sassi, Mirva Tyystälä. Kuiskaaja: Joanna Seppänen. Leikkaaja: Katarina Matikkala.

Tällä viikolla saimme videohaastatteluun speksin sanoitustiimin päällikön ja sovitustiimiläisen, Veera Ala-Kailan. Lue alta poimintoja haastattelusta ja katso toki myös video, niin saat kuulla vielä paljon lisää Veeran ajatuksia sanoitustiimin jäsenenä olemisesta ja speksistä ylipäätään! Videolta voit esimerkiksi napata syyn siihen, miksi Veera on päätynyt nimenomaan humanistispeksiin. Tsekkaa myös, saako haastattelija Kaarle videolla jonkin paljastuksen tämän vuoden sanoituksista!

Veera kuvailee päätyneensä Humanistispeksin katsomoon alun perin melko tietämättömänä siitä, mitä tältä spektaakkelilta pitäisi odottaa. Yksi ajatus, jonka esitys ainakin nosti esiin oli, että “vitsi, siistii, että tällaistakin voi tehdä.” Vaikuttava katselukokemus innosti Veeraa lähtemään itsekin mukaan speksiin, ja oman harrastustaustan myötä paikaksi valikoitui ensimmäiseksi tanssitiimi. Veera mainitsee sanoitushommien olevan hänelle uusi tuttavuus, johon hän on kuitenkin tykästynyt kovasti. Vuosien edetessä myös speksin ihanista ihmisistä ja yhteisöllisyydestä on tullut olennainen osa Veeran speksiharrastusta. 

Lienee selvää, että kekseliäät sanoitukset ovat suuri osa speksin musiikillista puolta muun muassa sovituksen ohella. Sanoitusprosessiin kuuluu paljon ideointia, palautteen antamista ja eri versioiden kirjoittamista. Etenkin prosessin loppuvaiheessa pohditaan Veeran mukaan paljon konkreettisia juttuja, kuten sitä, saako sanoista hyvin selvää ja miten biisi istuu solistin suuhun. 

Veeran mukaan sanoitustiimi tekee paljon yhteistyötä muiden tiimien, kuten sovitustiimin ja myöhemmin myös koreografien, solistien ja näyttelijöiden kanssa. Veera kertookin, että on mielekästä olla sekä sanoitus- että sovitustiimissä, sillä silloin on aina hyvin perillä mitä kummassakin tiimissä tapahtuu. Lisäksi Veera mainitsee, että molemmissa tiimeissä hän saa erilaisia näkökulmia työstettäviin biiseihin ja kohtauksiin. 

Veeran haastattelu ilmentää hyvin sitä, että speksissä yhteisö ja yhteistyö on iso osa koko produktiota. Kaikki tiimit työstävät taidolla ja tarkkuudella omaa juttujaan, mutta samalla myös yhteistä projektia. Jännittävää nähdä, millaisia lyyrisiä taidonnäytteitä sanoitustiimi on saanut puurtamisellaan aikaiseksi!

Kirjoittaja: Sofia Lindeblad

BLOGI

%d bloggaajaa tykkää tästä: