Speksi on improvisaatiota sisältävä musiikkiteatteriesitys, josta ei puutu draamaa, komediaa eikä tragediaa. Katsojilla on lupa ja velvollisuus keskeyttää käsikirjoitukseen pohjautuva näytelmä huutamalla ”Omstart!”, jolloin edellinen kohtaus, repla tai liike toistetaan improvisoiden. Speksin taitavat tanssijat, lahjakas livebändi laulajineen ja näppärät näyttelijät taipuvat upeisiin suorituksiin eikä yksikään spektaakkeli ole koskaan samanlainen.

© Anni Tolvanen
© Anni Tolvanen

Speksiperinne on ollut lähtemätön osa yliopistojen ja korkeakoulujen kulttuuritarjontaa jo vuosikymmenten ajan.  Humanistispeksi liittyi maineikkaaseen joukkoon vuonna 2011 Aallonharja-speksillään ja ensi helmikuussa lavalle nousee jo kuudes Humanistispeksi.

Kuudennen speksin valmistelut ovat jo kovassa vauhdissa ja speksivuosi on jo pitkällä. Käsikirjoitus, tiimipäälliköt, ohjaajat ja tuottajat on valittu ja speksitiimi on kuhissut salaisuuksien äärellä koko kesän. Visuaalista ilmettä on pohdittu, biisejä valittu, käsikirjoitusta luettu ja tietenkin juotu myös viiniä. Koko kesä on kuitenkin varovasti odotettu jo syksyä: tiimiläisten haut alkaa!

Logo: Juho Kajava
Logo: Juho Kajava

Humanistispeksissä tarvitaan kaikenlaista osaamista. Musiikkiteatteriproggiksessa on tietysti näyttelijöitä, tanssijoita ja bändi, mutta näiden lisäksi taustalla tapahtuu vaikka mitä. Lavastus- ja rekvisiittatiimi rakentavat esityksen ympäristön, puvustus ja maskeeraus loitsivat esiintyjistä roolihahmoja. Sovitus ja sanoitus tekevät bändille biisit, ad-tiimi ja markkinointi julistavat speksisanomaa. Teknikot luovat ääni- ja valomaailmaa, muonitus loihtii juhlavia herkkuja. Speksissä pääsee kokeilemaan uutta, näyttämään taitonsa ja koettelemaan rajojaan. Speksissä saa ylittää itsensä, iloita ystävien kanssa ja rakastua teatteriin. Speksistä saa perheen.

Jos haluat saada unohtumattomia kokemuksia ja olla mukana luomassa jotain ainutkertaista, hae mukaan Humanistispeksiin! Haku päättyy sunnuntaina 20.9., mutta siitä kaikki vasta alkaa.

Hakulomakkeen löydät täältä ja kaikessa mieltä askarruttavassa voi olla sähköpostitse yhteydessä tuottajiin humanistispeksituottajat(a)gmail.com.