Speksitaidoilla työelämään?

Oili Paaskoski

IMG_5689

Mitä teet nyt ja mitä olet tehnyt aikaisemmin speksissä?

Olen ollut Humanistispeksissä vuodesta 2014, eli yliopisto-opintojen alusta lähtien. Opiskelin tuolloin vielä Pop & Jazz Konservatoriossa muusikoksi, ja speksibändistä puuttui saksofonisti, joten hyppäsin mukaan. Seuraavana vuonna toiminkin jo bändin tiimipäällikönä. Sittemmin halusin vähän uusia haasteita, joten olin produktion tuottajana ja tulevaan Muuriin olen tehnyt graafista suunnittelua sekä toiminut trailerin tuottajana. Yksi hallituskausi tuli vietettyä myös Humanistispeksi ry:n hallituksessa tilavastaavana.

Millaisia kulttuurialan töitä olet tehnyt tai teet?

Olen työskennellyt festivaalituotannon assistenttina ja sittemmin tuottajana Art goes Kapakka –festivaalilla parisen vuotta. Siellä olen tehnyt sekä itse vuosittaista festivaalia, että sen oheistapahtumia, viimeisimpänä Suomi 100 –aiheista tapahtumaa. Lisäksi työskentelen musiikkitoimittajana Muusikkojen liitossa.

Onko speksissä keräämäsi kokemus auttanut sinua työpaikkojen saamisessa?

Suoranaisesti speksikokemus ei ole ehkä ollut se päätekijä työpaikkavalinnoissa, vaan enemmänkin yleinen aktiivisuus kulttuurialan vapaaehtoistöissä. Speksin ansiosta pystyn kuitenkin ennen kaikkea kertomaan työnantajalle, mitä osaan ja millaisia projekteja olen aiemmin tehnyt.

Miten olet hyötynyt speksikokemuksestasi itse työnteossa?

Speksin tuottajana jouduin ottamaan yhteyttä ennestään tuntemattomiin ihmisiin, koordinoimaan koko produktiota ja hoitamaan budjetti- ja sopimusasioita. Nyt voin lisätä osaamispalettiini myös taittoa ja videotuotantoa. Kynnys kysyä suoraan asioista ja ottaa niistä selvää on madaltunut huomattavasti speksin myötä, ja luotto omaan osaamiseen parantunut!

Kulttuurivinkkisi:

Löysin viime viikolla siivoukseen taustamusiikkia etsiessäni uudestaan Dxxxa D:n kokeellisen rap-albumin Tunteet ja käteinen vuodelta 2011. Se on kova, ja kyseinen artisti kiertää myös nyt uuden levyn julkaisun tiimoilta, joten livekeikalle kannattaa suunnata.

 

Sini Helminen

IMG_6167

Mitä teet nyt ja mitä olet tehnyt aikaisemmin speksissä?

Tässä speksissä olen mukana käsikirjoitus- ja sanoitustiimeissä. Olen ollut sanoituspäällikkönä tai rivisanoittajana mukana humanistispeksissä Kuolema on katetusta (2012) asti ja käsikirjoittamassa neljää speksiä. Aikoinaan heiluin myös lavalla statistina ja näyttelijänä neljässä produktiossa.

Millaisia kulttuurialan töitä teet tai olet tehnyt?

Opiskeluaikoina olen ollut kustannustoimittajaharjoittelijana Otavalla sekä kirjoitellut kirja-arvosteluja lastenkirjallisuuslehtiin. Nyt olen lasten- ja nuortenkirjastonhoitajana Oulunkylän kirjastossa ja kierrän myös kirjavinkkaamassa muualla Helsingissä. Päivätyön ohella olen nuortenkirjailija. Kolmas romaanini nuortenfantasiasarjastani Väkiveriset julkaistaan huhtikuussa. Aiemmin sarjasta ovat ilmestyneet Kaarnan kätkössä (2017) ja Kiven sisässä (2017).

Onko speksissä keräämäsi kokemus auttanut sinua työpaikkojen saamisessa?

Kun hain töihin kirjastoon, kerroin hakemuksessa avoimesti speksitaustani. Kokemus esiintymisessä ja kulttuuritapahtumien tekemisessä varmasti vaikutti siihen, että tulin valituksi vakituiseen työsuhteeseen, vaikka kirjastoalan kokemusta oli vielä vähän. Lähestyessäni kustantamoja käsikirjoituksella olen myös maininnut saatteessa speksikäsikirjoituksistani. Käsikirjoituspinot kustantamoissa ovat tosin niin isoja, etten usko sillä olleen varsinaisesti merkitystä.

Miten olet hyötynyt speksikokemuksestasi itse työnteossa?

Ehkä harva sitä olettaa, mutta lastenkirjastotyö vaatii paljon esiintymis- ja äänenkäyttötaitoja. Silloin kun en puhu koululuokille kirjoista, järjestän lastentapahtumia tai esiinnyn hassuissa asuissa satutunneilla. Olen myös käsikirjoittanut draamapedagogi Minna Rimpilän kanssa useita näytelmällisiä kirjavinkkauksia, joita esitämme ympäriinsä Helsingin kirjastoissa.

Kirjailijana olen hyötynyt erityisesti siitä, miten speksin sanoitus- ja käsikirjoitustiimeissä on pitänyt oppia tekemään kompromisseja ja korjauksia muiden tiimiläisten tai ohjaajien ja musapäälliköiden mielen mukaan. Kustannustoimittajan kanssa korjausten tekeminen on paljon helpompaa, kun ei ole tottunut olemaan yksin tekstinsä jumala.

Kulttuurivinkkisi:

Musikaalit! Speksit, vanhat mustavalkoiset elokuvat steppikohtauksineen,vesimusikaalien vedenalaiset tanssit, Sondheimin nerokkaan synkät sanoitukset, Disney-elokuvien soundtrackit, West Endin loisto. Musikaalit ovat ekspressionismia; ne eivät näytä miltä asiat näyttävät vaan miltä ne tuntuvat.

Valokuvat: Anniliina Lassila

$

BLOGI

%d bloggaajaa tykkää tästä: