Kansallisteatteri perustettiin 1872, ja on siten Suomen vanhin suomenkielinen teatteri. Nykyinen Kansallisteatterin rakennus vihittiin käyttöön vuonna 1902, jolloin siihen kuului vain Suuri näyttämö. Suuren näyttämön rinnalle on vuosien saatossa perustettu viisi muuta näyttämöä: Willensauna, Omapohja, Kiertuenäyttämö, Lavaklubi sekä Pieni näyttämö, joka valmistui vuonna 1954. Juuri Pienellä näyttämöllä nähdään ensi viikolla Muuri!

Kansallisteatteri on monille tärkeä ja Humanistispeksinkin sydämessä sillä on erityinen paikka. Myös vuoden 2016 produktio, Metsä, esitettiin nimittäin siellä. Nyt haluamme esitellä teille, millaisia tunteita Kansallisteatteri ja lähestyvät esitykset herättävät muutamissa Muuriin liittyvissä henkilöissä.

 

 

kansis6

 

Jukka Vuokko, Kansallisteatterin tekninen tuottaja

Muurin ajan Jukka toimii myös järjestäjänä

Mitä järjestäjä tekee?

Välittäää informaatiota eri tiimien välillä huolehtien esimerkiksi, että esitys voi alkaa, kun on sen aika.

Mikä on paras muistosi liittyen Kansallisteatteriin?

Kansallisteatteri on minulle kuin toinen koti. Erityisen hauskoja muistoja on syntynyt reissuilla, joilla on haettu esityksiin erikoisia esineitä kaukaakin. Kerran haimme esimerkiksi traktorin kauhan.

Mitä odotat Muurin esitysviikolta?

Sitä, että saa olla paljon teatterilla ja olla konkreettisesti avuksi.

 

Matias, sovituspäällikkö ja kitaristi

Mikä on sun paras muisto Kansallisteatterilta?

Se on kyllä Metsän ensimmäisen esityksen lopusta, kumarruksista. Esitys oli mennyt hyvin ja kumartaessa huomasi, että myös yleisö oli selvästi mukana jutussa. Tunnelma oli mahtava!

Miltä tuntuu palata takaisin pienelle näyttämölle?

Tuntuu tosi hyvältä, koska tykkään Pienestä näyttämöstä. Se on kodikas ja suloinen kaikkinen bäkkärin labyrintteineen.

Mitä odotat Muurin esitysviikolta?

Väsymystä, mutta myös yhdessä tekemistä. Yhteinen talkoohenki luo hienon fiiliksen!

IMG_1998
Metsän bändi kumartamassa. Kuva: Susan Heikkinen

 

Mikael, Humanistispeksin pitkäaikainen fani

Olet kutsunut itseäsi humanistispeksin suurimmaksi faniksi. Miten sinusta tuli sellainen?

Ensimmäisen kerran olen tykästynyt speksiin jo seuratessani tyttöystäväni Leean harjoittelemista Magian mestariin vuonna 2013. Pidin tyylistä, jolla Humanistispeksissä treenataan. Magian mestarin yleisössä sitten silmäni avautuivat näkemään, kuinka vuorovaikutuksellista teatteri voi olla ja tykästyin formaattiin todenteolla!

Mikä on paras muistosi Kansallisteatterilta?

Metsä kokonaisuudessaan. Speksit toimivat aina, mutta Pienellä näyttämöllä kokemuksesta tuli jotenkin vielä suurempi, tunnelma oli huikea.

Mitä erityisesti odotat Muurin esitysviikolta?

Odotan ensi-iltaa, koska silloin olen menossa katsomaan Muuria. Lähestyn speksejä useimmiten Leean hahmojen kautta, mutta tällä kertaa kiinnostaa lisäksi erityisesti, miten synkähkö aihe soveltuu speksiin ja toisaalta, miten aito historiallinen miljöö on toteutettu. Useinhan Humanistispeksissä on nähty jollain tavalla epärealistisia maailmoja.

 

Sanna, näyttelijä ja speksifuksi

Olette käyneet jo harjoittelemassa Pienellä näyttämöllä. Miltä se tuntui?

Aluksi musta ei tuntunut erityiseltä, mutta yhtäkkiä lavalla ollessa iski innostuksen tunne. Näin katsomon ja saatoin miettiä vain, että nuo paikat tulee täyttymään yleisöstä.

Millanen fiilis on mennä esiintymään Kansallisteatterin lavalle?

Esityspaikka on pohjimmiltaan vain paikka, mutta kyllä Kansallisteatterissa on jotain erityistä, ei sinne kuka tahansa pääse. Se, että me esiinnytään juuri siellä tuo tekemiseen lisäenergiaa!

Mitä odotat Muurin esitysviikolta?

Paljon naurua ja sekoilua sekä yleisön kanssa että esiintyjäporukassa. Tulen nauramaan verhoissa varmaan enemmän kuin yleisö!

Lähteenä käytetty: https://kansallisteatteri.fi/