Kumppanuus kuin tanssia vain

Mikä tekee speksistä niin erityisen?

Se on mestareiden laji, joka alkaa vasta nostaa päätään opiskelijoiden toiminnasta teatterin tyylilajiksi, koska vain speksissä on sitä kaikkea hyvää! Se on monimutkainen kombo, jossa musikaaliteatteri kohtaa interaktiivisen improvisaatioteatterin. Työryhmältä vaaditaan taipumista moneen suuntaan. Speksilavalle nousevan esiintyjän tulee osata eläytyä, heittäytyä, laulaa ja liikkua. Speksilavalla tulee tanssia!

7F72CD18-98B0-4A00-9C59-5CB1769F5313

Humanistispeksi on jo vuosia kulkenut samaa jalkaa helsinkiläisen tanssikoulu Footlightin kanssa! Näin pitkän matkan jälkeen ei voida puhua enää vain sponsorista, vaan yhteistyökumppanista. Merkittävä osa tanssijoiden ja näyttelijöiden liikkeellisestä taiteesta syntyy Footlightin neljällä tanssistudiolla.

Footlight on vuonna 1984 Helsingissä perustettu tanssikoulu, jonka perustaja Taina Schorin-Keltto toimii edelleen koulun rehtorina. Hän on toisen polven tanssitaiteilija, Kansallisbaletin ballerinan Ritva Schorin ja näyttämöpäällikön Glep Schorin tytär. Uransa hän aloitti vaihtamalla äitinsä balettitossut steppikenkiin. Samana vuonna kuin tanssikoulu perustettiin, aloitti Schorin-Keltto myös Suomen ensimmäisen steppiryhmän Five Stepsin, jonka koreografina hän edelleen toimii. Vuosien saatossa Footlight on kasvanut useamman tanssistudion ketjuksi, jolla on myös tanssitarvikeliikkeitä Helsingissä.

 

0AF5029B-896C-43DC-9FAE-2189165F1E5C

80-luvulla koulu aloitti toimintansa Sturenkadulla Kulttuuritalon kellarissa steppikouluna. Tuohon aikaan Helsingin tanssiskenessä tarjolla oli kyllä klassista oppia, mutta muiden tyylien opetuksesta oli huutava pula. Five Steps -tanssiryhmä kaipasi kipeästi uusia steppaajia, mutta heidät oli itse koulutettava tulokkaat. Ensimmäisenä vuonna oppilaita oli 287 ja opettajia vain kaksi. Tunnit oli niin täynnä, että koulun oli pakko hankkia omat tilat toiminnallee. Hotelli Presidentin kellariin remontoitiin talkoovoimin täysin uusi tanssistudio. Ohjelmistoon otettiin myös balettia ja jazz-tanssia.

90-luvun lama iski koko Suomeen rankasti, mutta heikoilla valtiontuilla kitkutteleva tanssitaide joutui varsinkin kovaan koetukseen. Footlight pystyi silti laajentumaan 1998 Kaivokadun Vintille ja 2000-luvulle tultaessa oppilaiden luku oli noussut jo yli 2000 ja koulussa opiskeltiin yli 15 eri tanssilajia. Nykyään Footlight tarjoaa kolmessa toimipisteessä Helsingissä ja Espoossa taiteen perusopetuksen laajan oppimäärän mukaista opetusta ja on aktiivinen taiteen toimija tukiessaan lasten kehitystä, perhekeskeistä toimintaa sekä turvallisen oppimisympäristön toteutumista.

Humanistispeksi kiittää Footlightia kumppanuudesta, joka mahdollistaa uskaltamisen, kokeilemisen ja kehittymisen tanssien produktiosta toiseen!

 

Teksti: Mari Ala-Nikkola

Kuvamateriaalit: Maija Muntila

Lähteenä käytetty Footlightin omaa sivustoa.

Tanssikeskus Footlight

$

BLOGI

%d bloggaajaa tykkää tästä: