Jouluiset pyhäruokasuosikit

Klassinen joulupuuro

Voiko jouluaamu paremmin enää alkaa, kuin perinteisellä joulupuurolla? Tämä perinteinen joulupuuro syntyy helposti noin tunnissa ja hautuvan puuron tuoksu ehtii levitä koko kotiin heti aamusta.

Vegaaneille sopivan version saat vaihtamalla täysmaidon riisi- tai mantelimaitoon. 

2 dl    vesi
2 dl    puuroriisi
1 l    täysmaito TAI riisimaito
½-1 tl    suola
1 kpl    kuorittu manteli

Kuumenna vesi kiehuvaksi paksupohjaisessa kattilassa. Lisää puuroriisi ja anna kiehua välillä sekoittaen kunnes vesi on imeytynyt riiseihin. Lisää maito pienissä erissä niin että seos pysyy koko ajan kiehuvana. Anna kiehua hiljalleen 15 minuuttia koko ajan sekoittaen. Mausta ja peitä kattila kannella ja laske hellan lämpö matalalle ja anna hautua vielä 45 minuuttia välillä pohjaa myöten sekoittaen. Lisää vielä manteli ja tarjoile mantelilastujen ja kanelin kera. 

Laiskemman puoleinen kokki laittaa ainekset sekoitettuna uunivuokaan ja 100 asteiseen uuniin yön yli hautumaan. Jos et halua uunipuuroon kuorta, peitä vuoka kannella tai foliolla. 

Muonituspäällikön mausteinen mustikkaglögi

Tähän ihanaan glögiin voi käyttää niin kaupan mustikoita kuin itse (kröhöm, äidin) keräämiä metsämustikoita, joilla voi palailla loppukesän havumetsien tunnelmiin. 

1 l    pakastemustikka
1 l     vesi
3 dl    fariinisokeri
2 cm    tuore inkivääri
1 rkl    kokonainen neilikka
1 rkl    kokonainen kardemumman siemen
2 kpl    kanelitanko
2 kpl    tähtianis
½    appelsiinin kuori ja mehu

Kuori ja paloittele inkivääri. Kasaa kaikki ainekset kattilaan ja kuumenna kiehuvaksi. Nosta glögi pois lämmöltä ja anna maustua kannen alla n. 20 minuuttia. Siivilöi juoma. Nauti appelsiinilohkon ja hyvän seuran kera. 

Ihmetystä herättävät pasteijat ja liemi

Nämä herttävät ihmetystä joka vuosi, kuka syö jouluna pasteijoita ja miksi liemen kanssa? En itsekään tiedä aivan varmasti mistä perinne on saanut alkunsa, muuten kuin että isoäiti on tuonut sen mukanaan Vienan Karjalasta. Mutta mitä väliä sillä on, kun ruoka on hyvää?

Pasteijat ja liemen voi tehdä etukäteen ja laittaa pienissä erissä vaikka pakkaseen odottamaan joulua. 

Pasteijat:

Taikina:

250 g    maitorahka
250 g     voi
4 dl    vehnäjauho tai gluteeniton jauhoseos
1 ½ tl    leivinjauhe
½ tl    suola

Sekoita kuivat aineet keskenään. Nypi joukkoon huoneenlämpöinen voi. Lisää vähitellen joukkoon maitorahka. Vaivaa taikina tasaiseksi, kääri kelmuun ja anna asettua jääkaapissa täytteen valmistuksen ajan.

Täyte:

1 ½    riisipuuro
1    sipuli
1 rkl    voi
400 g    jauheliha
1 tl    suola
½ tl     jauhettu mustapippuri

Kuullota pienieksi leikattu sipuli pienessä määrässä voita. Lisää jauheliha ja ruskista. Mausta suolalla ja pippurilla. Lisää aamusta jääneeseen riisipuuroon (kannattaa poistaa manteli, jos sitä ei ole vielä löytynyt). Anna asettua kunnes seos on jäähtynyt niin että sitä voi käsitellä.

Kaulitse kylmä taikina niin ohueksi kuin pystyt runsaasti jauhotetulla pinnalla. Leikkaa pyöreällä muotilla tai vaikka mukilla yksittäisiä pasteijoita. Lisää jokaisen keskelle noin teelusikallinen täytettä. Käännä reunat yhteen ja painele jauhotetulla haarukalla reunat kiinni. Ennen paitstoa harjaa muna-vesiseoksella. Paista 200 asteisessa uunissa noin 12 minuuttia, kunnes pasteijat ovat saaneet kauniin ruskean pinnan. 

Lihaliemi:

1    häränhäntä
2    porkkanaa
1    sipuli
1    palsternakka
pala juuriselleri
vettä
suolaa

Pyydä lihakauppiasta leikkaamaan häntä palasiksi. Ruskista uunissa kuoritut juurekset ja sipuli (sipuliin voi halutessaan jättää kuoret). Lisää kaikki ainekset paksuun uunin kestävään kattilaan. Täytä vedellä kunnes kaikki ainekset ovat peittyneet.

Hauduta lientä 100 asteisessa uunissa yön yli. Lisää tarvittaessa vettä, jotta kaikki ainekset pysyvät peittyneenä. Aamulla mausta suolalla, anna asettua noin 5 minuuttia ja tarkista maku. Kun liemi on hieman jäähtynyt, siivilöi lihat ja juurekset pois liemesta. Kaada liemi isoon astiaan ja anna asettua jääkaapissa. Kun liemi on jäähtynyt, pinnalle hyytyneen rasvan voi raapia lastalla pois. 

Liemen keitosta jääneen lihan voi syödä muussattujen juuresten, ja liemestä tehdyn kastikkeen kanssa. 

Laiskemman kokin vinkki, kaupan lihaliemikuutiot käy myös liemeksi, mikäli liemen hauduttaminen kuulostaa liian vaivalloiselta.

Olivier- Venäläinen uudenvuoden salaatti

Venäjällä ja monissa muissa slaavilaisissa maissa uusivuosi vastaa suomalaista joulua ja on vuoden odotetuin juhla. Vegaanisen version saat jättämällä kananmunat pois ja korvaamalla majoneesin vegaanisella versiolla ja lauantaimakkaran vaikka safutofulla.

4    peruna
2-3     porkkana
4    keitetty kananmuna (vapaaehtoinen)
1 tlk    herne
4    suolakurkku TAI
1    kurkku
½ prk    majoneesi
lauantaimakkara
suolaa
mustapippuria
persiljaa tai tilliä koristeeksi

Keitä perunat ja porkkanat. Nämä kannattaa keittää kuorineen, ja kuoria vasta jälkikäteen. Kuutio perunat ja porkkanat sekä (kananmunat), makkara tai tofu ja kurkut. Lisää joukkoon herneet sekä majoneesia oman maun mukaan Mausta suolalla ja pippurilla sekä koristele tuoreella persiljalla tai tillillä.

Anna asettua jääkappissa ainakin tunnin verran ennen tarjoilua. 

Rukiiset lohinapit joulupöytään tai uudenvuoden juhliin

Nämä herkulliset naposteltavat valmistuvat vaivattomasti ja nopeasti.

Vegaanisen version saat helpoisti käyttämällä porkkalaa kalan sijaan. 
Ruisnappeja
Tuorejuustoa tai creme fraichea
Palanen graavi- tai kylmäsavulohta
Yrttejä ja sitruunaa tai limeä koristeeksi

Lohinappeja kannattaa tehdä useampia per syöjä, sillä näitä santsataan takuulla. 

BLOGI

%d bloggaajaa tykkää tästä: