paasykoeviikonloppuna

Sinustako tiimipäällikkö? Kahden konkarin kertomukset

Tiimipäällikköhaku seuraavaan Humanistispeksin produktioon on nyt käynnissä! Olisitko juuri sinä halukas luotsaamaan omaa speksitiimiä? Kysyimme kahdelta viime produktion tiimipäälliköltä vinkkejä ja kokemuksia omasta tiimipäällikkökaudestaan.

Maija Muntila

Mitä olet tehnyt aikaisemmin speksissä?

Aloitin speksissä vuonna 2017 tanssitiimiläisenä. Vuonna 2018 toimin tanssipäällikönä ja speksin instavastaavana. Kesällä 2018 ohjasin kesäproggiksena oman nykytanssiteoksen nimeltä Puhu mulle. Ja viimeisimpänä, muttei vähäisimpänä olin tanssipäällikkönä 2019 pääproduktiossa.

Mitä tiimipäällikkönä toimimiseen kuului?

Tanssitiimin johtaminen alkaa tiimin rekryillä eli pääsykokeilla. Kun tiimi on koossa tanssipäällikkö organisoi treeniaikataulun eli treeniajat ja -tilat, suunnittelee treenien sisällöt ja rakentaa koreografiat lavalle. Koreoiden tekemisessä on joskus mukana myös koreografi.

Tiimipäälliköt myös kokoustavat keskenään erilaisilla kokoonpanoilla. Tanssijat treenaavat usein improa ja kohtausten taustalla tapahtuvia aktiviteetteja yhdessä näyttelijöiden kanssa, joten näyttelijätreeneissä käyminen kuuluu myös päällikön hommiin.

Lisäksi tanssipäällikön rooliin kuuluu oman tiimin ryhmähengen edistäminen, tiimiläisten kannustaminen ja muut ihmisläheisemmät johtamistehtävät. Onneksi tanssipäällikköjä on aina mun aikana ollut useampi, koska hommaa riittää!

Millainen kokemus tiimipäällikkönä toimiminen oli?

Opettavainen, palkitseva ja haastava. Oon oppinut valtavasti opettamisesta, valmentamisesta sekä itsestäni. Päällikkönä oon oppinut paljon myös musikaaleista ja teatterista. Speksi on kokonaisvaltainen taiteen muoto, koska siinä yhdistyvät musiikki, teatteri ja tanssi. Niiden yhdistäminen on usein ihanaa ja välillä aika haastavaa.

Koreografina oon kasvanu speksissä varmaan pari metriä, tai ainakin 10 vuotta (siis hyvällä tavalla!). Lajit on vaihdellut aina baletista hoppiin ja aiheet DDR:n sotilaista yksinäisyyteen. Viimeisenä ja ehkä arvokkaimpana oon oppinut paljon ihmisistä, elämästä ja ystävyydestä.

Mikä tehtävässäsi oli haastavinta?

Asioiden yhteensovittaminen. Amatööriproduktiossa kaikilla on opintoja tai töitä tai molempia, joten jo aikataulujen yhteensovittaminen on välillä maailman vaikein tetris. Sen lisäksi speksissä on monta tiimiä, joiden visiot ja ajatukset pitäisi sovittaa yhteen. Tiimipäällikkönä koen, että oma tehtävä on ajaa myös oman tiimin asiaa. Tämä asetelma tarkoittaa välillä tiukkojakin neuvotteluja.

Toinen yhteensovittamisen taso ovat oma arki ja speksi. Opintoja ja töitä oon aina tehnyt speksin ohella, mutta välillä on jäänyt ”vapaa-aika” vähiin ja unen määrä kärsinyt.

Lempimuistosi tiimipäällikköajalta?

Ihan mahdotonta nimetä yhtä!! Muurista mulla on jäänyt mieleen onnellisimpana hetkenä se, kun meidän ”rautaesirippu” laskeutui viimeisen kerran ja tanssitiin, hymyiltiin ja halittiin (ja vähä itkettiin) esiintyjien kesken lavalla. Viime vuodelta ihanana muistona on jäänyt mieleen ainakin se, kun askarreltiin Elsin ja Emilian kanssa esiintyjille kiitoskortteja maanantai-iltana joskus kymmenestä kahteentoista yöllä!

Mitä haluaisit sanoa tiimipäälliköiksi hakeville?

Paljon se ottaa, mutta paljon se antaa.

Yksi asia, jonka haluaisin vielä nostaa esille on järjestötoiminnan työelämärelevanttius. Mulla ei ollut muuta opettamiskokemusta kuin speksi, jossa oon siis opettanut 2 vuotta tanssia. Mutta nykyään opetan valmennuskurssia ja itse ainakin uskon, että mun opetuskokemuksella oli oma osansa mun työllistymisessä. Uskaltakaa kertoa kunnolla mitä olette järjestössä tehneet ja mitä taitoja olette konkreettisesti oppineet. Mun kokemuksen mukaan alkaa ovet kyllä avautua!

Reeta Kantanen

Kuka olet ja mitä olet tehnyt aikaisemmin speksissä?

Olen Reeta Kantanen, hissanopiskelija ja suklaan suurkuluttaja. Olen ollut mukana kolmessa speksissä, pääasiallisesti AD-tiimissä tekemässä visuaalista sälää haalarimerkeistä mainosanimaatioihin, julisteisiin ja käsiohjelmiin. Lisäksi olen vuosien varrella ollut rekvisiittatiimissä, sekä pyörinyt mukana kesäproggisten taustatiimeissä, lähinnä lavastuksessa ja asusteissa. 2019 Humanistispeksissä olin AD-tiimipäällikkö.

Mitä tiimipäällikkönä toimimiseen kuului?

Hyvin paljon itseni ja tiimiläisten muistuttelua, sillä meillä on monta rautaa tulessa ja ollaan yksi niistä tiimeistä, joiden täytyy teetättää asioita oikealla rahalla proggiksen ulkopuolella eri firmoissa. Siinä on välillä omat haasteensa kun pitää tehdä kaikki ja sitten vielä varmistaa, että saadaan jotain fyysistäkin siitä käteen. Tämä on sinänsä oleellista, koska haalarimerkit ja käsiohjelmat ovat loppujen lopuksi se ainoa fyysinen muisto mikä katsojalle jää proggiksesta käteen.

Käytännössä tiimipäällikköys on hyvin paljon organisointia, listoja, kommunikointia, sekä kokonaisuuksien ja käytännön asioiden mielessä pitämistä. Tiimipäällikköyteen kuuluu myös tiivis yhteistyö muiden päälliköiden kanssa, olipa se sitten kompromissien merkeissä tai oman tiimin näkemysten ja suunnitelmien puolustamista. Kaikissa tiimeissä pääsee toki mukaan luomisprosessiin.

Millainen kokemus tiimipäällikkönä toimiminen oli?

Rajoja koetteleva, haastava, palkitseva, opettavainen, luova, stressaava ja hauska. Pääsi kokemaan koko tunneskaalan projektin aikana ja omien vastuiden päätyttyä on todellinen voittajafiilis; olen taas kokenut ja oppinut uutta, sekä selvinnyt haastavammistakin hetkistä kunnialla läpi. Iso kiitos kuuluu tuottajille tuesta ja tiimin ymmärtäväisyydestä haastavien hetkien sattuessa kohdalle.

Mikä tehtävässäsi oli haastavinta?

Stressi; olen niitä ihmisiä, joka tykkää tietää tasan tarkkaan sen missä mennään, kuka tekee mitä jne. Olin ensimmäistä kertaa vetämässä tällaista luovaa tiimiä, joka koostui kokonaan aikuisista, eli ihmisten persoonallisuudet tulivat vahvemmin esille kuin mihin olin tottunut nuorten ja aikuisten yhteistiimeissä. Olin siis välillä hiukan pihalla, mikä stressasi paljon.

Lempimuistosi tiimipäällikköajalta?

Käsiohjelmalanit olivat tiimityöskentelyn kohokohta; niin paljon luovia ideoita kaikilta tahoilta, työnjako toimi, opittiin uutta ja tehtiin sekä syötiin pirun hyvää ruokaa. Ja tietysti tuntikausien työskentelyn lomassa menoon kuuluu myös henkistä hajoilua ja huonoa läppää, mutta se tekee menosta vain parempaa.

Pitää myös mainostaa, että tiimipäällikköjen virkistyspäivä oli upea. Pelit on parasta.

Mitä haluaisit sanoa tiimipäälliköiksi hakeville?

Älä pelkää kokeilla. Uskalla pyytää apua. Ole rehellinen muiden päälliköiden ja tiimisi kanssa. Pidä kiinni aikatauluista.

Tiimipäällikköhaku päättyy 12.5. Hakulomakkeen ja lisäinfoa löydät täältä

$

BLOGI

%d bloggaajaa tykkää tästä: