Viime produktion ohjaaja Taru Jäntti pohti kokemuksiaan produktiosta – ohjaamista, sen parhaita puolia ja siitä oppimiaan asioita.

Viime helmikuussa pitkäaikainen haaveeni toteutui, kun ohjaamani Humanistispeksi nousi Musiikkitalon lavalle. Olin haaveillut speksin ohjaamisesta siitä asti, kun tulin yliopistoon ja speksiin mukaan vuonna 2015. Vuosi sitten keväällä hakiessani olin siis ollut speksissä mukana jo neljä vuotta ja nähnyt produktion kasaamisen todella monesta eri roolista käsin. Koen, että tiesin siis melko hyvin mitä tehtävä pitää sisällään ja paljonko se vaatii aikaa ja energiaa. Siispä ajattelin, että olisi vihdoin aika kokea prosessi ohjaajan näkökulmasta ennen kuin muu elämä veisi speksiympyröistä eteenpäin.

Speksin ohjaaminen oli juuri niin vaikeaa, antoisaa, turhauttavaa, hauskaa, kuluttavaa ja upeaa kuin olin osannut ajatellakin. Homma ei ole helppo ja vaatii halua todella panostaa ja tehdä teatteria intohimoisesti. Suosittelen silti hakemista kaikille, jotka haluavat tosissaan kehittyä teatterintekijöinä. Suurilla haasteilla on tapana myös kasvattaa ja opettaa harppauksin. Tässä siis muutama vinkki sekä kannustus kaikille ohjaajuutta miettiville.

3 parasta speksin ohjaamisessa

  1. Oman teatteriosaamisen laajentaminen. Harrastajapiireissä ei juurikaan ole mahdollisuuksia ohjata isoja musikaaleja, mutta speksissä voi saada näkökulman siihen, miten näin suuri teos rakennetaan näyttämölle. Jos kiinnostusta teatteriin löytyy, speksiohjaajan pesti avaa todella ainutlaatuisia mahdollisuuksia syventää omaa ymmärrystä ja osaamista teatterista ja musikaaleista.
  2. Omien ideoiden testaaminen tositoimissa. Jos olet tehnyt teatteria jo aiemmin, sinulle on varmasti tullut omia ideoita siitä, miten näyttelijäntyötä voisi treenata tai kohtauksia harjoitella. Speksin ohjaajana voit testata, miten ideasi toimivat, ja löytää ja kehittää uusia toimintatapoja käytännössä.
  3. Ohjaaminen kehittää näyttelijänä. Ohjaajaksi haluavalla on hyvä olla omaa näyttelijätaustaa, koska muuten näyttelijöiden treenejä on hankala suunnitella tai vetää. Ohjaaminen kuitenkin kehittää myös omia näyttelijäntaitojasi, koska näet työtilanteet toisesta näkökulmasta ja ymmärrät paremmin ohjaajan asemaa suhteessa näyttelijään. Suosittelisin siksi kaikille näyttelijäntyöhön intohimolla suhtautuvia kokeilemaan joskus myös ohjaamista.

3 viime talvena opittua asiaa

  1. Uskoudu näyttelijöillesi ja luota heihin. Et ohjaa lapsia, joihin pitäisi pitää jonkinlaista auktoriteettietäisyyttä, vaan saman ikäisiä nuoria aikuisia, joilla useilla on myös paljon kokemusta teatterin tekemisestä. Olet tiiminvetäjä, mutta myös osa tiimiä, eikä sinun aina tarvitse tietää, mitä tehdä.
  2. Tutustu muiden tiimien työhön. Käytä aikaa siihen, että perehdyt mahdollisimman hyvin muiden tiimien työhön esimerkiksi ennen läpimenoja. Tajusin itse vasta viimeisten treeniviikkojen aikana vilkaista bändin partituuria, mikä helpotti huomattavasti musakohtausten kommentointia. Katso tanssijoiden treenivideot, tutustu sovitusten nuotteihin, lue näyttelijöiden laulamat sanoitukset ajatuksella ja niin edelleen. Kysy tiimipäälliköiltä, jos et tiedä kyseisestä asiasta tarpeeksi, koska he ovat oman osa-alueensa osaajia.
  3. Uskalla tehdä päätöksiä. Uskalla myös myöntää olleesi väärässä ja muuttaa mieltäsi, jos ensimmäinen päätös oli toimimaton. Kukaan ei kuitenkaan hyödy ohjaajasta, joka ei sano mitään selkeää, kun pitäisi tehdä päätöksiä.

Älä mieti liikaa, osaatko tarpeeksi tai oletko valmis. Musikaalin ohjaaminen on niin laaja ja vaikea tehtävä, ettei yhtään kenenkään ole mahdollista selvitä siitä ensimmäisellä tai toisella tai kolmannellakaan kerralla täyden kympin suorituksella. Jos sisälläsi kytee palo ohjata seuraava Humanistispeksi, älä epäröi vaan hae ohjaamaan!

Haemme nyt tuottajia, ohjaajaa sekä apuohjaajaa toteuttamaan vuoden 2021 produktiota! Tuottajien ja ohjaajan haku on auki 14.6.2020 klo 23:59 asti & apuohjaajan haku 21.6.2020 klo 23:59 asti. Lue lisää ja hae mukaan.